ST 5(73)/2013 Smacznie i regionalnie

Dodane w:: Numer 5 (73) kwiecień 2013 |

12 kwietnia w Chodowie (gm. Siedlce) podsumowano projekt SZREK poświęcony kuchni regionalnej. Wśród nagrodzonych punktów gastronomicznych były również te z naszego terenu.

Uroczyste wręczenie nagród. Od lewej stoją właściciel Hotelu Batory Sławomir Matak, wiceprezes LGD „Równiny Wołomińskiej” Beata Trojanek, dyrektor Hotelu Batory Jacek Suchenek, wiceprezes Stowarzyszenia „Kapitał – Praca – Rozwój” Beata Izdebska i prezes Związku Stowarzyszeń LGD9 Barbara Dawcewicz

Uroczyste wręczenie nagród. Od lewej stoją właściciel Hotelu Batory Sławomir Matak, wiceprezes LGD „Równiny Wołomińskiej” Beata Trojanek, dyrektor Hotelu Batory Jacek Suchenek, wiceprezes Stowarzyszenia „Kapitał – Praca – Rozwój” Beata Izdebska i prezes Związku Stowarzyszeń LGD9 Barbara Dawcewicz

Projekt SZREK (akronim od słów Smaczna Zdrowa Regionalna Europejska Kuchnia) miał na celu zwiększenie popularności kuchni regionalnej, przypomnienie potraw, które w niektórych obszarach straciły swoją popularność i włączenie ich do oferty zakładów gastronomicznych. W ramach podejmowanych działań zorganizowano m.in. konkurs kulinarny, w którym oceniano potrawy regionalne i wydano kalendarz z przepisami na najsmaczniejsze dania. Tytułem Ambasador Kuchni Regionalnej wyróżniono m.in. Centrum Konferencyjno-Bankietowe „Batory” z Tłuszcza i Dwór Sulejów z gminy Jadów. Całe przedsięwzięcie zostało zrealizowane przez LGD „Równiny Wołomińskiej w partnerstwie ze Związkiem Stowarzyszeń LGD9 z Węgorzewa  i Stowarzyszeniem „Kapitał – Praca – Rozwój” z Siedlec.

MP

 

Reklama

Dodaj komentarz