12 kwietnia w Chodowie (gm. Siedlce) podsumowano projekt SZREK poświęcony kuchni regionalnej. Wśród nagrodzonych punktów gastronomicznych były również te z naszego terenu.
Projekt SZREK (akronim od słów Smaczna Zdrowa Regionalna Europejska Kuchnia) miał na celu zwiększenie popularności kuchni regionalnej, przypomnienie potraw, które w niektórych obszarach straciły swoją popularność i włączenie ich do oferty zakładów gastronomicznych. W ramach podejmowanych działań zorganizowano m.in. konkurs kulinarny, w którym oceniano potrawy regionalne i wydano kalendarz z przepisami na najsmaczniejsze dania. Tytułem Ambasador Kuchni Regionalnej wyróżniono m.in. Centrum Konferencyjno-Bankietowe „Batory” z Tłuszcza i Dwór Sulejów z gminy Jadów. Całe przedsięwzięcie zostało zrealizowane przez LGD „Równiny Wołomińskiej w partnerstwie ze Związkiem Stowarzyszeń LGD9 z Węgorzewa i Stowarzyszeniem „Kapitał – Praca – Rozwój” z Siedlec.
MP
Komentarze do artykułów: