ST 13(66)/2012 Warsztaty Kulinarne

Dodane w:: Inne,Numer 13 (66) październik 2012,Stowarzyszenia |

1 października 2012 r. w miejscowości Nowe Bosewo na terenie ośrodka Lipnik Park odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Lokalną Grupę Działania „Równiny Wołomińskiej” w ramach projektu współpracy SZREK (Smaczna Regionalna Europejska Kuchnia). Spotkanie poprowadził Pan Marek Gąsiorowski – Członek Zarządu Stowarzyszenia Slow Food Polska. W programie warsztatów znalazł się wykład Pana Marka pt. „Cudze chwalicie swego nie znacie” na temat kuchni tradycyjnej i regionalnej oraz produktów regionalnych używanych do produkcji potraw. Następnie w sali kominkowej ośrodka Lipnik Park został zorganizowany konkurs potraw tradycyjnych i regionalnych, przygotowanych wcześniej przez uczestników.

III miejsce zajęła Ewa Wagner – autorka tortu „Zimowy ogród” i Ryby faszerowanej Babci Zosi. Na zdjęciu z prezesem LGD „Równiny Wołomińskiej” Rafałem Rozparą (po lewej) i wójtem gminy Długosiodło Stanisławem Jastrzębskim

Na początku komisja w składzie:

Pan Marek Gąsiorowski – Członek Zarządu Stowarzyszenia Slow Food Polska, Degustator

Stanisław Jastrzębski – Wójt Gminy Długosiodło

Ewa Karczewska – Zastępca Wójta Gminy Długosiodło

Pan Rafał Rozpara – Prezes LGD „Równiny Wołomińskiej”

Pani Beata Trojanek – Wiceprezes LGD „Równiny Wołomińskiej”

Pan Maciej Puławski – Członek Rady LGD „Równiny Wołomińskiej”

Pan Jacek Staniszewski – Pracownik ds. doradztwa beneficjentom z LGD „RW”

Pan Józef Latyfowicz – Właściciel Karczmy „Wielka Lipa”

oceniła potrawy za smak, wygląd, nazwę i oryginalność. Następnie członkowie komisji wręczyli nagrody rzeczowe dla najlepszych. Za pierwsze miejsce maszynkę do mielenia mięsa, za drugie – opiekacz, gofrownica i mini grill w jednym, za trzecie – mikser wraz z jogurtnicą. Pozostali uczestnicy otrzymali blendery (rozdrabniacze) za wzięcie udziału w konkursie.

Pierwsze miejsce zajęła Pani Joanna Szydlik z Gminy Brańszczyk za wykonanie trzech potraw: Brańszczykowskie kuchy, Bużny leszcz w zalewie octowej, Pomazonka. Drugie miejsce zdobyła Pani Danuta Jasińska z Gminy Klembów za produkty wykonywane metodą tradycyjną: Szynka z nogą, Kiełbasa palcówka, Pasztetowa. Trzecie miejsce zdobyła Pani Ewa Wagner za dwie potrawy: Tort „Zimowy ogród” i Ryba faszerowana Babci Zosi.

Wyróżnienia otrzymały:

Grupa „Wyjątkowe mamy” z Gminy Długosiodło za „Karkówkę z grzybkami po Długosiedlsku”, którą przygotowywała Pani Anna Sobiewska

Grupa „Super mamy” z Gminy Długosiodło za „Długosiedlską babkę kartoflaną”, którą przygotowywała Pani Katarzyna Kolasińska

Pani Anna Gołoś KGW z Gminy Strachówka za „Cepeliny z miętą” – odkrycie nowego smaku na warsztatach kulinarnych

Pani Eliza Ołdak KGW z Gminy Strachówka za „Cepeliny z mięsem”

Pani Elżbieta Gołoś KGW z Gminy Strachówka za „Kiszoną kapustę z kaszą na żeberkach”

Pani Hanna Wronka z KGW Równe (Koło Gospodyń Wiejskich Równe Gmina Strachówka)

za „Krokieciki mięsno-kurkowe”

Pani Helena Żołek z KGW Równe za „Bigos bezmięsny – słodka kapusta” i za „Placki ziemniaczane z grzybkami”

Pani Marzanna Łokietek z KGW Równe za „Sałatkę z boczkiem”

Pani Sabina Nasiadka z Gminy Długosiodło za „Zupę zbójecką”

 

Po zakończonej ocenie potraw i wręczeniu nagród wszyscy uczestnicy warsztatów, zarówno startujący w konkursie autorzy potraw jak i członkowie komisji wzięli udział we wspólnej biesiadzie.

  • Beata Trojanek, Wiceprezes LGD „Równiny Wołomińskiej”

 

 

Reklama

Dodaj komentarz