Potrawy kuchni tureckiej, pokaz strojów tureckich i wystawa fotograficzna to tylko niektóre z atrakcji, jakie mogliśmy podziwiać podczas Dnia Tureckiego, który miał miejsce 6 listopada w Centrum Kultury i był zwieńczeniem projektu „Polak – Turek dwa bratanki…”.
Uroczyste rozpoczęcie Dnia Tureckiego odbyło się w sali widowiskowej CK w Tłuszczu. Pierwszym punktem programu był koncert inauguracyjny w wykonaniu chóru miejskiego „Lux Mea”. Na wstępie zaśpiewane zostały hymny Polski i Turcji. Podczas uroczystości obecni byli przedstawiciele miasta Kazan: Aziz Sahin prezes ATiK – Europejskiej Rady Tureckiej Współpracy Biznesowej oraz jego zastępca Ryszard Hęćka. W swoich przemówieniach podkreślali chęć dalszej współpracy z władzami Tłuszcza i dziękowali za zorganizowanie Dnia Tureckiego.
Podczas imprezy została pokazana także prezentacja multimedialna z wyjazdu zespołu „Lux Mea” do Turcji. W trakcie dwutygodniowego pobytu w Istambule chór mógł zaprezentować swoje umiejętności, a także poznać turecką kulturę i obyczaje. Podczas Dnia Tureckiego dla gości wystąpiła również Kapela z Targówka. W ramach projektu współpracy z Turcją zorganizowane zostały warsztaty języka tureckiego i podczas uroczystości jedna z uczestniczek – Martyna Sitek – zaprezentowała swoje umiejętności. Do Turcji można było przenieść się razem z podróżnikiem Bogumiłem Rzucidło, który przyciągnął do siebie słuchaczy opowieścią o tureckich zabytkach. Goście mogli podziwiać także wystawę fotograficzną i pokaz strojów tureckich. Ostatnim punktem programu była degustacja potraw kuchni tureckiej.
Zorganizowanie Dnia Tureckiego pozwoliło lokalnej społeczności na zapoznanie się z kulturą, tradycją i kuchnią turecką oraz na poszerzenie wiedzy na temat partnerskiego dla Tłuszcza miasta Kazan. Uroczystość wywarła duże wrażenie na przedstawicielach z Turcji i z pewnością wpłynie pozytywnie na dalszą współpracę między naszymi miastami.
Komentarze do artykułów: